In Memoriam Rosmarie Baltensweiler 

Rosmarie Baltensweiler is op goede vrijdag overleden op 92 jarige leeftijd. De beroemde architect en designer was tot op het laatst bij haar bedrijf betrokken. De laatste lamp van Baltensweiler, de prijswinnende IRIO, kreeg nog haar zegen mee. 

Rosmarie was één van de winnaars van de Swiss Grand Award voor Design, die wordt uitgereikt aan individuele ontwerpers die op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan de nationale en internationale bekendheid van de Zwitserse Design traditie.

Rosmarie laat dan ook een indrukwekkend oevre na. 

De basis hiervan was de Type 600. Dit is een vloerlamp, ontworpen voor eigen gebruik, begin jaren 50. Dit ontwerp is niet alleen stijlvol, maar ook tegelijkertijd robuust en fexibel. 
De Type 600, die aanvankelijk alleen voor vrienden werd geproduceerd werd al snel geleverd aan Möbelhaus Wohnbedarf. Vervolgens nam de internationale meubelzaak Knoll de lamp op in zijn assortiment. In 1956 heeft Le Corbusier een modelappartement met een Type 600 ingericht. Een jaar later werd het toegevoegd aan de collectie van het München Design Museum Die Neue Sammlung. 

Dit succes van de Type 600 vormde de basis voor het familiebedrijf Baltensweiler, waar nu al meer dan 60 jaar lampen worden geproduceerd. Rosmarie als interieurontwerper en haar man Rico, ingenieur, bundelden hierin hun krachten. 

Na het overlijden van Rico in 1987 hebben de kinderen Gabriel en Karin het bedrijf overgenomen. Rosmarie is echter altijd actief betrokken gebleven. 

Onder haar leiding heeft Baltensweiler altijd haar eigen design gecombineerd met de laatste technieken wat betreft verlichting. In de loop van de jaren is gebruik gemaakt van HALO, TL, en LED. Daarnaast is ze trouw gebleven aan de Zwitserse ambachtelijke traditie in staalbewerking. En tenslotte heeft kwaliteit altijd voorop gestaan.

Unifit wenst de familie Baltensweiler sterkte met dit verlies. We zijn er zeker van dat haar ontwerpen de designwereld zullen blijven inspireren. 

Aqua

ECO LED

ECO LIT

FEZ

HALO LED

HALO LED

LET

LYS

OYO 18

pendoled

OYO 18

Y LED

Contact

  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.