Blog

Kent u Fins design?

Fins design: een eigen stijl

Fins design is een onderdeel van Scandinavisch design. Deze stijl wordt gekenmerkt door een ambachtelijke aanpak, streven naar harmonie, respect voor het materiaal, minimalisme en eenvoud. Hierdoor is het tijdloos en past het in ieder interieur. 

Deze stijl heeft zijn oorsprong in de langzame economische ontwikkeling van de regio. Daar werd op gereageerd door extra zorg en aandacht te besteden aan wat voor handen was. Hierdoor werd ambachtelijk vakmanschap verder ontwikkeld. En daaruit ontstond wat we nu Scandinavisch design noemen: ontwerpen en fabriceren met zorg en aandacht voor mens, materiaal en milieu. Als bijdrage aan een mooi, rustig en harmonieus dagelijks leven.

Fins design speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de identiteit van het land. Finland is pas vanaf 1917 onafhankelijk. Fins design werd de basis van de Finse sociale economische en culturele ontwikkeling. Fins design werd ook democratisch van aard. Finland zorgde ervoor dat het voor iedereen iedereen beschikbaar zou zijn: in de winkels en in de openbare ruimte.

Met het komen van de welvaart werd Fins design uitbundiger en creatiever. Het werd steeds meer voor het individu ontworpen; voor mensen met gevoel voor stijl. Tegenwoordig wordt Fins design in grote hoeveelheden geëxporteerd: glas, kleding, meubels, armaturen en accessoires.

iittala alvar aalto vaas 12 cm

marimekko

 

 

 

 

 

  

Mikko Kärkkäinen

Binnen deze ontwikkeling past de designer Mikko Kärkkäinen. Mikko heeft een achtergrond als timmerman. Hij beheerst het werken met hout volledig. Dat komt zowel bij het ontwerpen als bij het realiseren van zijn ontwerpen van pas. Zijn streven is om uniek design te ontwerpen, dat direct goed voelt, niet stoort, en toch een duidelijk verschil maakt. Hij werkt namelijk vooral vanuit het materiaal; specifiek vanuit het gevoel dat het materiaal hem geeft. En hij streeft naar innovatieve creaties die hout en moderne technologie combineren. 

Märkkäinen is tegenwoordig een prominente jonge Europese ontwerper. Zo heeft hij de "Europa 40 onder 40" prijs gekregen (2011), evenals de officiële Finse Staatsprijs voor Design (2015).

mikko 1

 

 

 

 

Tunto Design

Mikko is sinds 2011 de oprichter, eigenaar en hoofddesigner van Tunto Design. Tunto is Fins voor gewaarwording of gevoel. Dit verwijst naar zijn uitgangspunt bij het ontwerpen. Met Tunto wil Mikko zich nog meer verdiepen in innovatief en tijdloos design. 

Tunto gaat, in de beste Finse traditie, voor kwaliteit. Dat geldt zowel de materialen als de als de productie.Het bedrijf gelooft daarnaast in samenwerking. Het werkt samen met architecten, ontwerpers en klanten, om voor iedere klant het beste resultaat te bereiken. Tenslotte wordt er zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd en verpakt. De complete productie vindt nog steeds plaats in de eigen werkplaats in Järvenpää, Finland.

Van 2004 tot 2011 werkte Tunto Design voor projectmarkten. Het bedrijf produceerde design meubels op maat en interieurdecoraties voor de markten in Centraal-Europa. In 2011 werd de focus van meubels naar het ontwerpen en produceren van LED-verlichting verlegd.Hierin kwamen alle sterke punten van Tunto samen: Mikko's creatieve en toch ambachtelijke stijl in Fins design, zijn kennis van houtbewerking, de keuze voor kwaliteit, en de keus voor samenwerking.

Armaturen

Het doel is tegenwoordig om hoogwaardige, innovatieve LED- en OLED-lampen te maken, speciaal voor de veeleisende behoeften van professionele lichtontwerpers, architecten en interieurontwerpers. Het bedrijf vindt dat verlichting ruimtes en interieurs op een tijdloze en esthetische manier moet complementeren. Tunto wil daarmee de toonaangevende leverancier worden van lampen, verlichtingsarmaturen en verlichtingsconcepten voor kantoren, hotels en andere ruimtes. Met een nadruk op architectonisch ontwerp. 

Een armatuur van Tunto is tegenwoordig een design statement dat toch harmonieert met haar omgeving, en de juiste sfeer oproept voor de klant.Tunto lampen vallen op door hun stijl, flair en originaliteit. Tunto heeft dan ook prijzen gewonnen, waaronder de Red Dot Design Award en de Good Design Award (2014).

Balloon

Ook internationaal heeft het bedrijf een reputatie: het meest recente ontwerp, de »Balloon« is genomineerd voor de Duitse Design Award 2019. De Balloon is gebaseerd op eenvoudige, geometrische vormen. Het design bestaat uit lijnen, hoeken, rechthoeken and cirkels. De helderheid van de armaturen is echter te danken aan hun materiaalkeuze en afwerkingen. Afhankelijk van het model zijn de dragende, ronde oppervlakken en lichtmodules geverfd of gelamineerd met walnoot of eikenfineer. Staal in zwarte, witte of gouden afwerking vormt het slanke raamwerk van de armatuur.

Tot nu toe biedt Tunto voornamelijk »Balloon« lampen met LED, als hanglamp, vloer-, wand- en tafellamp. De beperkte editie van een tweede tafelversie maakt al gebruik van OLED. Deze "Collector's Edition" combineert verguld staal en Spaans marmer als basis met LG OLED-modules. Elk exemplaar is genummerd en ondertekend door ontwerper Mikko Kärkkäinen.

applique murale orientable ballon wall 3 de tunto

 balloonstandingballoonspeced

 

Unifit is blij met deze partner, die ons mede in staat stelt onze klanten het allerbeste te leveren in Scandinavisch design!

Meer weten over Tunto? Kijk op onze productpagina. 

tunto logo

 

 

 

 

 

 

 

Read more

"Anour is my faith, I just didn’t know it at the time."


“Mijn geloof is Anour, alleen wist ik dat toen nog niet”  Een korte geschiedenis van de design lampen van Anour.

Start ANOUR tafelmodel klein

Arash Nourinejad studeerde aan de School voor architectuur aan de Koninklijke Deense Kunstacademie . Zoals velen had hij tijdens de crisis problemen om werk te vinden. Uiteindelijk ging hij als interieurontwerper aan de slag bij een Deense keukenfabrikant.

Terwijl hij daar werkte kreeg hij zijn eerste idee voor de lamp. “ik werkte aan meubilair. Toen er een bed klaar was realiseerde ik me dat er veel materiaal over was. Ik besloot dat te gebruiken om een lange rechte lamp te maken, en hing die boven het bed. Toen ik de lamp voor het eerst geinstalleerd zag liet ik mezelf lachend op de grond vallen van blijdschap. Ik vertelde mijn vrouw dat het me niet zou verbazen als de lamp het design icoon zou worden, in plaats van het bed!”

Arash kreeg de kans om zijn A series te exposeren op de meubelbeurs Blickfang in Kopenhagen in november 2012. Het I model kreeg het meeste aandacht van het publiek en werd in de volgende jaren het meest succesvolle product van het bedrijf.

X MODEL EN Y MODEL

Met veel materiaal over en veel vraag naar meer verschillende modellen voor huis en kantoor, Anour begon met het ontwikkelen van twee nieuwe modellen die Y en X genoemd werden. Deze werden gepresenteerd op de Design Beurs in Milaan.
Anour richtte zich steeds meer op zijn kernwaarden, duurzaamheid en minimalisme. Vandaar uit ontwikkelde Arash een hele serie armaturen. Zo kon hij inspringen op de vraag van zijn klanten naar exemplaren van unieke materialen, met verschillende groottes. Al snel opende hij zijn eigen workshop in Copenhagen.

Snoerloos, en de X en Y modellen

Na drie jaar ontwikkelen kon Anour zijn lampen zonder snoer leveren. De stroom werd geleverd via de stalen draden waar de lamp ook aan werd opgehangen. Beetje bij beetje werd deze technologie toegepast op alle hanglampen
Op de Maison & Objet Fair in Parijs werden vervolgens het G model en het U model geïntroduceerd. Het G model is geschikt voor indirecte en directe verlichting van hoge ruimtes.. Het U model is geschikt voor accent verlichting, bijvoorbeeld van een kunstwerk.
Toen volgden de vloerlampen .”Ik wilde altijd al een vloerlamp ontwerpen, dus ik paste de Divar lamp aan tot wat nu het F model is. “ zegt Arash.
In 2017 werd de eerste tafellamp geïntroduceerd. Deze werd T model genoemd. Rond dezelfde tijd werd hout voor het eerst toegepast voor het I model. Het is momenteel beschikbaar in drie houtsoorten: eiken, zwart gebeitst eiken en walnoot.

Eigen showroomAnour gmodel klein

De volgende mijlpaal wordt nu het openen van de eerste eigen showroom waar alle modellen van Anour te zien zullen zijn. Dit nieuwe hoofdkwartier wordt de nieuwe creatieve omgeving voor het team van Anour. Klanten zullen niet alleen de lampen kunnen zien, maar ook het ambachtelijke productie proces.
Anour werkt nog steeds vanuit de waarden  van ambachtelijkheid, duurzaamheid, en de optimale toepassing van technologie. Dat zorgt voor een product dat de tand des tijds kan doorstaan en in de loop van de jaren alleen maar mooier wordt. Duurzaamheid wordt door Anour gerealiseerd door lampen te produceren van zo’n hoge kwaliteit dat ze een leven lang mee kunnen. omdat ze niet alleen tijdloos zijn maar ook langdurig kunnen worden gebruikt, onderhouden en gerecycled. 

Anour: eenvoud opnieuw uitgevonden, in duurzame kwaliteit. Meer weten?

logonyt grey

 

Read more

Geen lichtdesigner? Een gemiste kans voor uw interieur!

endemol4 d3e8cae5Doel

Wat  een interieurarchitect wil bereiken is bekend: ruimtes die aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de klant. Ruimtes van goede kwaliteit, waar mensen zich prettig in voelen en waarin ze optimaal functioneren. Hier komt veel bij kijken. De ruimte moet tot leven worden gebracht met inrichtingselementen; vormen kleuren en texturen, en moet daarna perfect aansluiten bij de beleving én de functionaliteit die de klant wenst.

 

Verwachtingen

imagesDe verlichting is daar een steeds belangrijker onderdeel van geworden. De verwachtingen op dit gebied zijn immers de laatste jaren sterk gestegen. Dat komt ook doordat de technische mogelijkheden zich snel uitbreiden. Van LED tot OLED tot Smart Lighting.
Was vroeger het strategisch plaatsen van een paar designlampen genoeg, tegenwoordig ontdekken steeds meer interieurontwerpers en architecten dat er meer verwacht wordt. Tegelijkertijd ontdekken ze ook de kansen die hier liggen. Door optimaal gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden kan er veel meer uit een ruimte gehaald worden. Zo kan het licht meerdere functies ondersteunen, vooral als er gebruik wordt gemaakt van Smart Lighting: het aansturen van de verlichting met smartphone of tablet. Maar om die kansen te benutten is veel extra kennis nodig.

Saus

En daar komt de lichtdesigner om de hoek kijken. Want lichtdesigners doen allang meer dan het leuk uitlichten van hoekjes. Lichtdesign is de laatste jaren uitgegroeid tot een creatief verlengstuk van zowel interieurdesign als van architectonische vormgeving.

Om te begrijpen hoe dat werkt zou je kunnen kijken naar een andere kunstvorm: de haute cuisine. Ook hier staat kwaliteit voorop,en zijn de verwachtingen hoog. Het team -de brigade- moet het waarmaken voor de klanten. Ze moeten werken met wat er is, en er het allerbeste uit halen.
In deze omgeving is de saucier (sauschef) onmisbaar. Want een goede saus maakt het gerecht echt áf. De hele beleving wordt erdoor verhoogd. Mindere aspecten worden gecompenseerd, de betere benadrukt. Alles wordt samengebracht tot één geheel. Nu is het pas een gerecht, en kan het geserveerd worden. 

saucesHier komt techniek aan te pas, kennis van producten en hun mogelijkheden, inzicht en handigheid. Maar vooral zicht op wat er nodig is. De saucier creeert op basis daarvan een saus die werkt. Kennis is de basis: creativiteit maakt er een kunststukje van.

Lichtdesign

Een lichtdesigner is precies zoiets. Hij/zij maakt maakt de ruimte 'af', door er een perfecte 'lichtsaus' overheen te gieten. Een goede lichtdesigner werkt vanuit de architectuur en sluit aan bij de vorm van de ruimte. Hij/zij creëert lagen verlichting die de ruimtes bruikbaar en sfeervol maken en samenbrengen tot één geheel. Gebruikersproblemen worden opgelost,.de beste features uitgelicht. 
Op deze manier kan met verlichting veel worden bereikt. Goede verlichting kan de gezondheid van de gebruikers verbeteren, de productiviteit verhogen, de veiligheid vergroten,.de verkoop stimuleren...
Nu pas is het een echt compleet en fuctioneel kantoor, restaurant, woonhuis of zorgcentrum.

En daar komt natuurlijk veel kennis bij kijken. Kennis van electrotechniek en van armaturen. Van architectuur en interieurdesign. Van mensen en van licht.
Maar uiteindelijk komt het aan op inzicht, intuitie en creatief talent. Want lichtdesign is een kunstvorm. Het is de creativiteit van de designer die er iets unieks van maakt.  En dat (net als bij de saucier!) binnen het team, dienstbaar aan het gezamenlijke resultaat. 

De lichtdesigner van Unift is Colien Snaak.
Zij is geregistreerd interieurarchitect,
studeerde architectonische vormgeving (Rietveld Academie)

en heeft vele jaren ervaring als lichtdesigner.
Kennis maken?
Neem contact op!

Read more

Hygge

648c5446a8330fb86c231d0db1cac1f7

Het deense 'hygge' is een begrip aan het worden in de design wereld. Hoewel dit woord vaak vertaald wordt met 'gezelligheid' is dat niet wat het betekent. Het komt dichterbij ons woord 'koestering'. De Engelsen vertalen het wel met 'soothing the senses'.

Hygge gaat over het gebruiken van je zintuigen om te genieten van je omgeving, en dan speciaal van de mooie kleine dagelijkse dingen. Zo wordt het dagelijks leven iets waarin je je in thuis voelt, in plaats van iets waar je aan wilt ontsnappen.

Dat maakt Hygge zo belangrijk in het deense design. Vanuit deze visie verdient ieder item in je dagelijkse omgeving de aandacht van een designer. Deens design beperkt zich daarom niet tot meubilair en gebruiksvoorwerpen, maar besteed ook aandacht aan deurgrepen en wandcontactdozen. Doordat alles samenkomt in één geheel ontstaat de sfeer van ontspannen genieten waar het om gaat. 

Lees verder.. 

Read more

Meljac: de puntjes op de i van uw interieur

Meljac: de puntjes op de i van uw interieur

Er zijn van die dingen waar niet veel mensen aandacht aan besteden. Kleine dingen die niet opvallen. Maar die je toch dagelijks ziet of gebruikt. En die juist daardoor toch gaan tellen. Juist met aandacht voor die details onderscheidt de professional zich. Doordat ook die details zijn opgenomen in het geheel voelt de ruimte rustig, prettig. Er is niets dat stoort. Alles werkt mee.

Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt; alles moet kloppen. En daarom leveren wij niet alleen de grote oplossingen (lampen, smartlighting software) maar ook kleine.

Daarvoor leveren we bijvoorbeeld producten van Meljac. Schakelmateriaal zoals u dat nog nooit hebt gezien. Een stukje design dat u of uw klant dag in dag uit zullen zien en gebruiken, en dat telkens weer een momentje van plezier op zal leveren. Origineel ontwerp, ambachtelijk gerealiseerd. 

Mogen we u nog wat voorbeelden laten zien? Klik hier:

Read more

Producten

Anour

Baltensweiler

Tunto

Meljac

Casambi

Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.