Blog - Natuur als nieuwe vorm van luxe

In deze corona crisis zijn we meer op onszelf en ons huis aangewezen. Logisch dat veel mensen opnieuw naar hun leefomgeving aan het kijken zijn. Hoe kun je die  zo inrichten dat je je er goed voelt: ontspannen maar ook gestimuleerd?. Als vanzelf kijken we dan naar buiten, naar de natuur. Natuurlijk rustig en harmonieus is het streven.  Natuurlijke materialen en eenvoudig maar treffend design. Natuurlijke kleuren, texturen en vormen zijn echter alleen de basis. Steeds vaker maken ook geluiden en geuren deel uit van het ontwerp. De bedoeling is dat alles samen komt in een complete ervaring van harmonie.

Daarbinnen nemen sommige designers de volgende stap: hun ontwerpen zijn vanuit zichzelf in harmonie zijn met mens en natuur, en brengen die harmonie mee naar de leefomgeving. De Dutch Design week (die dit jaar digitaal werd gehouden, zie ddw.nl ) heeft er dit jaar een virtuele tour over. Een van de inspirerende designers waarmee je daar kunt kennismaken is Floris Schoonderbeek. Eén van zijn nieuwste ontwerpen is de de botanictub. 

botanictub studio floris schoonderbeek recalculating route kazerne2


Het idee achter de botanictub is simpel en het ontwerp is eenvoudig. Het is een kleine kas, waarin bloemen, planten en kruiden kunnen worden gekweekt. Er zijn ook zitplaatsen. De kas vormt een warme veilige omgeving voor zowel mens als plant. Er onstaat een band met deze omgeving omdat je planten zelf kunt planten en verzorgen. De kleuren en geuren van de bloemen en planten maken van het verblijf in de kas een unieke wellness ervaring. 

De kas wordt duurzaam geproduceerd en is een circulair systeem: zo wordt het plantenafval verwerkt tot kleine droge blokjes (waarbij vocht wordt teruggewonnen) die vervolgens als brandstof dienen om de kas te verwarmen. 

Wie een botanictub heeft heeft een unieke plek om zich terug te trekken, tot rust te komen, te genieten van natuur, en op te laden. Floris ziet dit als een nieuwe vorm van wellness en luxe. Door op deze nieuwe manier naar luxe te kijken onstaat ruimte waarin mens en natuur elkaar kunnen versterken in plaats van met elkaar te concurreren. 

Als Unifit  laten we ons hier graag door inspireren. Wij verzorgen al heel lang voor een sfeer van rust en luxe voor onze klanten. We dragen graag bij aan een omgeving die het leven mooier en rijker maakt. Onze specialiteit daarbinnen is licht. Lichtplannen voor ruimtes die sfeer en meerdere functies moeiteloos combineren. Smartlighting oplossingen met daglichtritmes. Unieke designlampen, duurzaam en met aandacht geproduceerd, geinspireerd door de natuur. 

Kunnen wij als Unifit misschien iets voor u betekenen? Heeft u vragen of wilt u kennis maken? Kijk eens op unifit.nl  en neem contact op!

Biobased bouwen - schimmels als inspiratie

Designers zijn niet alleen verfraaiers: ze zijn ook vernieuwers. Nieuwe inzichten, nieuwe toepassingen, nieuwe oplossingen en nieuwe materialen komen van designers die zo een nieuw licht op de wereld en haar problemen laten schijnen. Hun ideeën zijn soms wat onpraktisch en vergezocht, maar altijd inspirerend. Er wordt een venster geopend naar nieuwe mogelijkheden. 

Om die reden is het altijd de moeite waard om de Design Week in Eindhoven te bezoeken, en dan speciaal de Graduation tentoonstelling van de Design Academy met de afstudeerprojecten.  Dit jaar is deze hier online te zien als onderdeel van de online Design Week. Het volledige programma staat hier

Eén van de concepten die tijdens deze online design week werd gepresenteerd (een reminder van vorig jaar)  is "Biobased building".  Biobased building is de volgende stap in ecologisch bouwen. Het idee is om organische materialen beter, slimmer, origineler, mooier, gezonder en ingenieuzer te maken. De grondstof wordt zoveel mogelijk gerespecteerd en haar schoonheid een onderdeel van het ontwerp. Het voorwerp wordt zo min mogelijk 'gebouwd' en zoveel mogelijk 'gegroeid'. Hiervoor worden bekende materialen gebruikt zoals riet en hout, maar ook nieuwe, zoals mycelium. Mycelium is het wortelstelsel van een schimmel: het ondergrondse deel dat we normaal gesproken niet zien. Het bestaat uit fijne draadjes, groeit bijzonder snel, en heeft een kleurenpalet dat lijkt op ongeverfde wol, 

Een prachtig voorbeeld van wat je daarmee kunt is 'The Growing Pavillion'.

Growing Pavillion

 

 

 

.

 
De constructie is van hout en riet, maar de bedekking is van twee soorten schimmel. Het resultaat is een warme zachte uitstraling. Het laat perfect zien wat de ontwerper, Pascal Leboucq, bedoelt met "een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geven'. En dat is wat we er bij Unifit zo mooi aan vinden: juist het respect voor het materiaal, de ambachtelijke aandacht, gecombineerd met de nieuwste techniek, levert duurzaam én prachtig design op. Daar hebben we onze design lampen op geselecteerd: Tunto, Baltensweiler, Anour

Vorig jaar stond het Growing Pavillion op de Design Week, dit jaar kan het bekeken worden op het nieuwe Floriade terrein. Hoewel de Floriade nog even weg is kan het terrein al bezocht worden tijdens zogenaamde 'previews'. In de Growing Pavillion vinden nu al tentoonstellingen plaats, georganiseerd door de eigenaren van het bouwwerk: de Dutch Design Foundation in samenwerking met Company New Heroes. U kunt het dus van binnen en van buiten bekijken. 

Maar natuurlijk kunt u ook nog even wachten tot de echte Floriade! 
 

De voordelen van Casambi als Smart Light oplossing

 Hier volgen de voordelen van Casambi, en de redenen waarom wij voor dit product gekozen hebben.

Het kan overal worden toegepast 

Bluetooth
Casambi kan overal worden toegepast.  Ten eerste is het gebaseerd op Bluetooth Low Energy, dat standaard wordt geleverd bij elke smartphone, tablet en smartwatch.

casambi ecosystem

Ecosysteem
Ten tweede kan het worden toegepast in ieder lichtsysteem. Veel verlichtingsproducten zijn al Casambi Ready. Zijn ze dat niet, dan koopt u een bijpassende Casambi module. Een aantal daarvan worden door Casambi zelf geproduceerd. U kunt echter ook even verder kijken, in het Casambi Ready-ecosysteem. Dit systeem is het grootste Bluetooth-ecosysteem voor verlichting dat er is. Het  bestaat uit een groot aantal producten van  onze partners  Er zijn Casambi Ready armaturen, drivers schakelaars en sensoren, en het aantal groeit met de dag. Elke fabrikant kan immers Casambi in zijn producten opnemen. Casambi is opgenomen in armaturen van fabrikanten zoals ERCO, Zumtobel, Fagerhult, Targetti, Reggiani, Regent, Deltalight, Formalighting etcetera.
Casambi werkt daarnaast bijvoorbeeld samen met besturingsoplossingen van Philips, OSRAM, Tridonic, eldoLED , en componenten van PLH, Vimar, EnOcean en Danlers, om maar een paar te noemen. Er is zelfs een DALI-controller om de DALI2- en Casambi-functionaliteit te combineren.

CBU ASD2

Eenvoudig aan te schaffen en in te stellen.

Allerlei verschillende modules bestellen, op de juiste manier laten bedraden en vervolgens configureren om de juiste resultaten te krijgen, kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. Met Casambi heeft u dat probleem niet. Casambi is een volledig draadloos systeem, waarin armaturen en andere apparaten rechtstreeks met elkaar communiceren. En zolang alles in het netwerk Casambi Ready is werkt het. U hoeft zich geen zorgen te maken de over welke modules wel en niet kunnen worden verbonden met welke andere.  De configuratie kan vervolgens worden afgehandeld via de app, en dit kan zelfs op afstand worden gedaan.


Stuur aan zoals u wilt

U bestuurt uw systeem zoals u wilt.De speciale Casambi-app, gratis beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten, biedt een hele toolkit met bedieningsmogelijkheden. U kunt armaturen afzonderlijk of in groepen schakelen en dimmen, scènes en animaties maken, timers instellen en meer. Het is zelfs mogelijk om circadiaanse lichtschema's en dynamische lichtshows te maken.Maar de app is slechts één optie. U kunt ook conventionele schakelaars gebruiken. U kunt dat doen door Casambi-modules achteraf in bestaande schakelaars te installeren. U kunt ook  Casambi Ready draadloze schakelaars gebruiken - die hebben het extra voordeel dat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst of geïnstalleerd op plaatsen waar u geen draden kunt plaatsen - zoals als glazen wanden.

Robuust.

Casambi creëert een zelforganiserend en zelfherstellend Bluetooth netwerk van armaturen en bedieningsapparatuur. Dat betekent dat als er iets kapot gaat of verandert, de rest van het systeem zich gewoon aanpast en doorgaat.  Casambi heeft dus geen centrale router of gateway nodig om met uw verlichting te communiceren.  Er is geen internetverbinding vereist, dus het kan niet vanaf het internet worden gehackt. 

Schaalbaar 

Of het nu gaat om een ​​kleine winkel, een groot kantorencomplex of zelfs een universiteitscampus, Casambi heeft het antwoord.  Met behulp van de Site-functie kan een onbeperkt aantal Casambi-netwerken worden gecombineerd, zodat vele duizenden armaturen samen kunnen worden bestuurd. Dit betekent dat Casambi net zo goed geschikt is om de geavanceerde verlichting binnen een enkele ruimte te regelen als voor het beheren van het licht in grote gebouwen.

Proven technology.

Casambi wordt gebruikt om lichten te bedienen en beheren in locaties over de hele wereld, zoals de prestigieuze Royal Academy of Arts in Londen, de historische Rialtobrug in Venetië, een restaurant in het paleis van Versailles, het Leger des Heils Peacehaven Nursing Home in Singapore, de Bodleian Library aan de Universiteit van Oxford, tal van McLaren-autoshowrooms en Apple-winkels. Het is een beproefd, getest en betrouwbaar systeem.

Toekomstbestendig

Met Casambi is  de toekomst geregeld. De gratis mobiele app wordt regelmatig geupdate en de ingebouwde firmware in Casambi Ready-producten kan eenvoudig draadloos worden bijgewerkt via Bluetooth. Dit onderscheidt Casambi van andere aangesloten verlichtingssystemen die niet kunnen worden bijgewerkt zodra ze zijn geïnstalleerd. Naarmate het Casambi Ready-ecosysteem groeit, worden er steeds nieuwe mogelijkheden geboden.

Tunto verlichting in het AZ Sint-Lucas Ziekenhuis in Gent, België

AZ Sint-Lucas is een modern en sociaal ziekenhuis in hartje Gent. Het ziekenhuis is verdeeld over twee campussen en is een basisziekenhuis voor alle medische disciplines. 

In het nieuwe Blok G (consultaties) werden Tunto Kubus wand- en plafondlampen van multiplex geïnstalleerd in het 5 verdiepingen hoge trappenhuis.

De verlichting is dynamisch, dat wil zeggen dat ze reageert op haar omgeving.

De verlichting is van buitenaf zichtbaar door de glasbekleding. 

De lichtplanning voor dit project werd gerealiseerd door Tine Decleer van LICHT + VORM Sprl in Jabbeke, België.  

Inspiratie: Ingo Maurer

Unifit Inspiratie: Ingo Maurer

Ingo Maurer was een unieke lichtdesigner die humor creativiteit en elegantie combineerde met ambachtelijkheid en kwaliteit. Dat leverde lampen op die zorgen voor een glimlach. 

Om die reden was en is hij een bron van inspiratie voor Unifit.  We tonen op deze pagina een paar van zijn meest unieke lampen.

Luccelino

Hiernaast zie je de Lucellino. Dit is  een extravagante en unieke lamp met vleugels van ganzenveren. 

De Lucellino roept het voorjaar op, vogels, vrijheid, het luchtruim. Inspiratie voor een tijd dat we dat zelf even niet kunnen doen!

Flames is all I see

De kroonluchter "Flames is all I see" is gemaakt in samenwerking met Buschfeld Design.

HIj is gemaakt door  ‘Flying Flames’  te monteren op Buschfeld lightrails. Flying Flames zijn verbazingwekkende Led kaarsen, eerder ontworpen door Moritz Waldemeyer voor Ingo Maurer.

Als moderne kroonluchters vormen ze een buitengewone lichtinstallatie, die tijdens IMM Cologne werd ontworpen voor de entreehal van de Design Post.

Porca Miseria

Porca Miseria, armzalig varken, is een italiaanse krachtterm. De emotie erachter wordt weergegeven door een 'uit elkaar spattend' servies. 

Deze lamp wordt gemaakt door een echt servies kapot te gooien, waarna de resten zorgvuldig worden geassembleerd tot een nieuwe ervaring. Daarbij wordt rekening gehouden met de uitstraling van de lamp, maar ook met het gecreeerde licht effect!

Walking in the rain

Walking in the rain is een lamp als een vriendeijke persoon, met de suggestie van voetjes en een hoofd. 

De figuur doet Japans aan; de lamp is dan ook geinspireerd op japanse regenkleding van stro. 

De lamp is veilig omdat hij is gemaakt van speciaal gemaakt papier. Daarnaast hebben de LED lampen een eigen koel element bij zich. 

Zettl'z

Wie bij Louk Blok en Colien Snaak binnenloopt ziet het direct: boven de eettafel hangt een Zettel'z. 

Het is een grappig gezicht dat verwondering oproept. Het gecreerde lichteffect is prachtig. Ook hier heeft Ingo Maurer elegantie, humor en creativiteit gecombineerd tot iets unieks. 

De Zettel'z is een van Ingo Maurers bekendste lampen. Hij bestaat uit een 'prikbol' met vele beschreven 'papiertjes'.

Een deel van de papiertjes wordt onbeschreven aangeleverd om de eigenaar meer bij het object te betrekken. 

Meer Ingo Maurer?

Wil je meer zien van Ingo Maurer? Kijk dan eens op deze playlist of op onze pinterest. 

Lees verder

Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.