Geen lichtdesigner? Een gemiste kans voor uw interieur!

endemol4 d3e8cae5Doel

Wat  een interieurarchitect wil bereiken is bekend: ruimtes die aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de klant. Ruimtes van goede kwaliteit, waar mensen zich prettig in voelen en waarin ze optimaal functioneren. Hier komt veel bij kijken. De ruimte moet tot leven worden gebracht met inrichtingselementen; vormen kleuren en texturen, en moet daarna perfect aansluiten bij de beleving én de functionaliteit die de klant wenst.

 

Verwachtingen

imagesDe verlichting is daar een steeds belangrijker onderdeel van geworden. De verwachtingen op dit gebied zijn immers de laatste jaren sterk gestegen. Dat komt ook doordat de technische mogelijkheden zich snel uitbreiden. Van LED tot OLED tot Smart Lighting.
Was vroeger het strategisch plaatsen van een paar designlampen genoeg, tegenwoordig ontdekken steeds meer interieurontwerpers en architecten dat er meer verwacht wordt. Tegelijkertijd ontdekken ze ook de kansen die hier liggen. Door optimaal gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden kan er veel meer uit een ruimte gehaald worden. Zo kan het licht meerdere functies ondersteunen, vooral als er gebruik wordt gemaakt van Smart Lighting: het aansturen van de verlichting met smartphone of tablet. Maar om die kansen te benutten is veel extra kennis nodig.

Saus

En daar komt de lichtdesigner om de hoek kijken. Want lichtdesigners doen allang meer dan het leuk uitlichten van hoekjes. Lichtdesign is de laatste jaren uitgegroeid tot een creatief verlengstuk van zowel interieurdesign als van architectonische vormgeving.

Om te begrijpen hoe dat werkt zou je kunnen kijken naar een andere kunstvorm: de haute cuisine. Ook hier staat kwaliteit voorop,en zijn de verwachtingen hoog. Het team -de brigade- moet het waarmaken voor de klanten. Ze moeten werken met wat er is, en er het allerbeste uit halen.
In deze omgeving is de saucier (sauschef) onmisbaar. Want een goede saus maakt het gerecht echt áf. De hele beleving wordt erdoor verhoogd. Mindere aspecten worden gecompenseerd, de betere benadrukt. Alles wordt samengebracht tot één geheel. Nu is het pas een gerecht, en kan het geserveerd worden. 

saucesHier komt techniek aan te pas, kennis van producten en hun mogelijkheden, inzicht en handigheid. Maar vooral zicht op wat er nodig is. De saucier creeert op basis daarvan een saus die werkt. Kennis is de basis: creativiteit maakt er een kunststukje van.

Lichtdesign

Een lichtdesigner is precies zoiets. Hij/zij maakt maakt de ruimte 'af', door er een perfecte 'lichtsaus' overheen te gieten. Een goede lichtdesigner werkt vanuit de architectuur en sluit aan bij de vorm van de ruimte. Hij/zij creëert lagen verlichting die de ruimtes bruikbaar en sfeervol maken en samenbrengen tot één geheel. Gebruikersproblemen worden opgelost,.de beste features uitgelicht. 
Op deze manier kan met verlichting veel worden bereikt. Goede verlichting kan de gezondheid van de gebruikers verbeteren, de productiviteit verhogen, de veiligheid vergroten,.de verkoop stimuleren...
Nu pas is het een echt compleet en fuctioneel kantoor, restaurant, woonhuis of zorgcentrum.

En daar komt natuurlijk veel kennis bij kijken. Kennis van electrotechniek en van armaturen. Van architectuur en interieurdesign. Van mensen en van licht.
Maar uiteindelijk komt het aan op inzicht, intuitie en creatief talent. Want lichtdesign is een kunstvorm. Het is de creativiteit van de designer die er iets unieks van maakt.  En dat (net als bij de saucier!) binnen het team, dienstbaar aan het gezamenlijke resultaat. 

De lichtdesigner van Unift is Colien Snaak.
Zij is geregistreerd interieurarchitect,
studeerde architectonische vormgeving (Rietveld Academie)

en heeft vele jaren ervaring als lichtdesigner.
Kennis maken?
Neem contact op!