Ga ook online met uw klanten met Skype

nick morrison FHnnjk1Yj7Y unsplash

Nu mensen thuis blijven wilt u ze misschien toch bereiken om zaken te bespreken. U kunt natuurlijk bellen, maar misschien wilt u ze dingen laten zien? U kunt dat doen via Skype.

Skype is een gratis programma waarmee u kunt bellen of, als u en uw klant webcams hebben, video chatten. Maar het unieke voordeel van Skype is dat u daarnaast uw scherm kunt delen. Dit betekent dat u uw klant mee kunt laten kijken op uw scherm. ( U kunt alleen iets laten zien, niet het scherm overnemen) 

U kunt tekeningen doornemen, of samen producten bekijken. U kunt foto's delen, handleidingen of online video's en ondertussen met uw klant praten over wat er voorbij komt.

Onderstaand een aantal tips. Het ziet er complex uit, maar u heeft het vast snel door, en na de eerste onwennigheid is het een hele gemakkelijke oplossing die u goed van dienst zal zijn in de komende periode.

Tips:

  • Veel mensen thuis = veel wifi = storingen. Heeft u een netwerkkabel? Gebruik die. Heeft u alleen wifi? Kijk eens of u een internet hub en een usb-naar-netwerk adapter kunt kopen, zodat u alsnog een vaste verbinding hebt.
  • U kunt Skype op twee manieren gebruiken: door het programma te installeren, of door een account aan te maken en in te loggen bij de online versie. De online versie is eenvoudiger in het gebruik, de geinstalleerde heeft meer mogelijkheden. Wij raden u aan zelf Skype te installeren. Uw klant kan waarschijnlijk prima uit de voeten met de online versie, wat de drempel verlaagt. Hij/zij hoeft dan immers alleen een account aan te maken.  Allebei de versies zijn gratis.
  • Hebt u geen webcam? Dan start er automatisch een gewoon gesprek in plaats van een videochat. U kunt evengoed uw scherm delen. Hetzelfde geldt voor uw klant.
  • Laptops hebben microfoons, desktops niet. U zult daar een computermicrofoontje voor moeten hebben (met draad!) U kunt deze bijvoorbeeld krijgen bij de Mediamarkt of bestellen bij allekabels.nl. Let op bij aanschaf dat het snoer lang genoeg is!
  • Zorg dat uw geluid en video goed staan voordat u begint. (Skype, instellingen, audio en video) Hier vindt u ook de mogelijkheid een testgesprek te voeren met de computer van Skype.
  • Zet uw scherm klaar voordat u begint: de informatie die u wilt delen zet u open, de rest sluit u af. Dat voorkomt ongemakkelijke beelden tijdens het gesprek.
  • Tijdens het installeren maakte u een account aan met een skypenaam. Vraag de skypenaam van uw klant op en zoek die op in Skype contactpersonen. U krijgt nu de mogelijkheid om "hallo te zeggen". Als de klant dit accepteert kan het gesprek beginnen. 

Meer informatie (en de software) vindt u hier

NB: wilt u uw eerste skype gesprek met ons voeren? U vindt ons via de skypenamen Louk Blok en Pepijn Meijer !