https://www.high-endrolex.com/9

Fins design heeft een eigen stijl

Fins design is een onderdeel van Scandinavisch design. Deze stijl wordt gekenmerkt door een ambachtelijke aanpak, streven naar harmonie, respect voor het materiaal, minimalisme en eenvoud. Hierdoor is het tijdloos en past het in ieder interieur. 

iittala alvar aalto vaas 12 cm1

Deze stijl heeft zijn oorsprong in de langzame economische ontwikkeling van de regio. Daar werd op gereageerd door extra zorg en aandacht te besteden aan wat voor handen was. Hierdoor werd ambachtelijk vakmanschap verder ontwikkeld. En daaruit ontstond wat we nu Scandinavisch design noemen: ontwerpen en fabriceren met zorg en aandacht voor mens, materiaal en milieu. Als bijdrage aan een mooi, rustig en harmonieus dagelijks leven.

Fins design speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de identiteit van het land. Finland is pas vanaf 1917 onafhankelijk. Fins design werd de basis van de Finse sociale economische en culturele ontwikkeling. Fins design werd ook democratisch van aard. Finland zorgde ervoor dat het voor iedereen iedereen beschikbaar zou zijn: in de winkels en in de openbare ruimte.

Met het komen van de welvaart werd Fins design uitbundiger en creatiever. Het werd steeds meer voor het individu ontworpen; voor mensen met gevoel voor stijl. Tegenwoordig wordt Fins design in grote hoeveelheden geëxporteerd: glas, kleding, meubels, armaturen en accessoires.

 

Mikko Kärkkäinen

Binnen deze ontwikkeling past de designer Mikko Kärkkäinen. Mikko heeft een achtergrond als timmerman. Hij beheerst het werken met hout volledig. Dat komt zowel bij het ontwerpen als bij het realiseren van zijn ontwerpen van pas. Zijn streven is om uniek design te ontwerpen, dat direct goed voelt, niet stoort, en toch een duidelijk verschil maakt. Hij werkt namelijk vooral vanuit het materiaal; specifiek vanuit het gevoel dat het materiaal hem geeft. En hij streeft naar innovatieve creaties die hout en moderne technologie combineren. 

Märkkäinen is tegenwoordig een prominente jonge Europese ontwerper. Zo heeft hij de "Europa 40 onder 40" prijs gekregen (2011), evenals de officiële Finse Staatsprijs voor Design (2015).

 mikko 1

Tunto Design

Mikko is sinds 2011 de oprichter, eigenaar en hoofddesigner van Tunto Design. Tunto is Fins voor gewaarwording of gevoel. Dit verwijst naar zijn uitgangspunt bij het ontwerpen. Met Tunto wil Mikko zich nog meer verdiepen in innovatief en tijdloos design. 

Tunto gaat, in de beste Finse traditie, voor kwaliteit. Dat geldt zowel de materialen als de als de productie.Het bedrijf gelooft daarnaast in samenwerking. Het werkt samen met architecten, ontwerpers en klanten, om voor iedere klant het beste resultaat te bereiken. Tenslotte wordt er zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd en verpakt. De complete productie vindt nog steeds plaats in de eigen werkplaats in Järvenpää, Finland.

Van 2004 tot 2011 werkte Tunto Design voor projectmarkten. Het bedrijf produceerde design meubels op maat en interieurdecoraties voor de markten in Centraal-Europa. In 2011 werd de focus van meubels naar het ontwerpen en produceren van LED-verlichting verlegd.Hierin kwamen alle sterke punten van Tunto samen: Mikko's creatieve en toch ambachtelijke stijl in Fins design, zijn kennis van houtbewerking, de keuze voor kwaliteit, en de keus voor samenwerking.

Armaturen

Het doel is tegenwoordig om hoogwaardige, innovatieve LED- en OLED-lampen te maken, speciaal voor de veeleisende behoeften van professionele lichtontwerpers, architecten en interieurontwerpers. Het bedrijf vindt dat verlichting ruimtes en interieurs op een tijdloze en esthetische manier moet complementeren. Tunto wil daarmee de toonaangevende leverancier worden van lampen, verlichtingsarmaturen en verlichtingsconcepten voor kantoren, hotels en andere ruimtes. Met een nadruk op architectonisch ontwerp. 

Een armatuur van Tunto is tegenwoordig een design statement dat toch harmonieert met haar omgeving, en de juiste sfeer oproept voor de klant.Tunto lampen vallen op door hun stijl, flair en originaliteit. Tunto heeft dan ook prijzen gewonnen, waaronder de Red Dot Design Award en de Good Design Award (2014).

Balloon

Ook internationaal heeft het bedrijf een reputatie: het meest recente ontwerp, de »Balloon« is genomineerd voor de Duitse Design Award 2019. De Balloon is gebaseerd op eenvoudige, geometrische vormen. Het design bestaat uit lijnen, hoeken, rechthoeken and cirkels. De helderheid van de armaturen is echter te danken aan hun materiaalkeuze en afwerkingen. Afhankelijk van het model zijn de dragende, ronde oppervlakken en lichtmodules geverfd of gelamineerd met walnoot of eikenfineer. Staal in zwarte, witte of gouden afwerking vormt het slanke raamwerk van de armatuur.

Tot nu toe biedt Tunto voornamelijk »Balloon« lampen met LED, als hanglamp, vloer-, wand- en tafellamp. De beperkte editie van een tweede tafelversie maakt al gebruik van OLED. Deze "Collector's Edition" combineert verguld staal en Spaans marmer als basis met LG OLED-modules. Elk exemplaar is genummerd en ondertekend door ontwerper Mikko Kärkkäinen.

 

Unifit is blij met deze partner, die ons mede in staat stelt onze klanten het allerbeste te leveren in Scandinavisch design!

Meer weten over Tunto? Kijk op onze productpagina. 

 

Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    info@unifit.nl

  • KVK  08067233
    BTW NL808944125B01

https://www.high-endrolex.com/9

https://www.high-endrolex.com/9