https://www.high-endrolex.com/9

Het verhaal achter de Swan-collectie

Een artikel van Mikko Kärkkäinen, Ceo & Designer Tunto Lampen

Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door het buigen van hout. Mijn ouderlijk huis had meubels van iconische ontwerpers zoals Ilmari Tapiovaara, Alvar Aalto en Tapio Wirkkala. Ik heb een enorme bewondering voor de Charles en Ray Eames, en de gevormde houten meubels en objecten die ze bijna 100 jaar geleden maakten.

mikko

Met de hand dingen maken is altijd mijn manier geweest om mezelf uit te drukken. Ik heb het geluk gehad dat ik het grootste deel van mijn leven met hout heb mogen werken en dat de gereedschappen en materialen altijd binnen mijn bereik zijn geweest.
Ik vormde mijn eerste skateboards helemaal alleen en maakte mijn eerste lampen 30 jaar geleden op 16-jarige leeftijd. Ik realiseerde me al snel dat het vormen en buigen van multiplex een van de beste vaardigheden is om echt te begrijpen wat er nodig is om met hout te werken.

zwaan wandlamp

Streven naar sculpturale plasticiteit en lichtheid

Voor mij is het maken van houten objecten, waarbij ik organisch materiaal combineer met de  plasticiteit van gebogen multiplex, iets dat heel natuurlijk aanvoelt. Ik geniet van sculpturale vormen, gebogen lijnen en hun dynamische relaties met elkaar. Dit maakt in zekere zin deel uit van de erfenis van Tapio Wirkkala. Hij was iemand die hierin echt uitblonk.

zwaan

Swan: een moderne klassieker

Bij het maken van de Swan-collectie streefde ik ernaar om dit soort plasticiteit en lichtheid toe te passen. Verder wilde ik mijn technische bekwaamheid in het maken van mallen vergroten.Met de Swan wilde ik een houten object maken met een duidelijke plasticiteit, in de overtuiging dat zo'n object mensen zou aanspreken. Ik wilde ook het licht van de lamp meevormen, alsof het een integraal onderdeel was van deze alliantie van houten plasticiteit en vorm.  In één woord: ik wilde een klassieker maken. Een modern maar tijdloos product als een sculptuur, met technisch geavanceerde technologie - geïnspireerd door de vormen van de natuur en de ware meesters van design.

 

Kennismaken met de Tunto collectie? Kijk op onze productpagina. Kom langs in het ETC op een maandag of maak een afspraak!

Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    info@unifit.nl

  • KVK  08067233
    BTW NL808944125B01

https://www.high-endrolex.com/9

https://www.high-endrolex.com/9